امواج الیوت در میان تحلیل گران بازارهای مالی از جایگاه و اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این مطلب به بررسی تفاوت های بین سبک الیوت کلاسیک و سبک نئوویو ابداع شده توسط گلن نیلی پرداخته می شود.
برای آموزش امواج الیوت کلاسیک و نحوه موج شماری به زبان ساده و مراجعه به دیگر دروس مربوط به سبک نئوویو به لینک روبرو مراجعه کنید: آموزش امواج الیوت
تاریخچه
امواج الیوت در سال 1930 توسط آقای رالف الیوت طراحی گردید. او بر روی تغییرات قیمت متمرکز شد و به این نتیجه رسید که این تغییرات از نظم خاصی برخوردار است. از این رو نظریه امواج الیوت را پایه گذاری نمود تا بتواند رفتار آینده بازار را پیش بینی نماید. پس از او افراد دیگری در این مورد به مطالعه و تحقیق پرداختند تا این نظریه را تکمیل نمایند. یکی از مهمترین این افراد رابرت پریچر است که با ارائه مفاهیم کاربردی در مورد امواج پیشرو و اصلاحی نظریه امواج الیوت را بسیار کاربردی نمود. از جمله دیگر افراد محقق و تاثیرگذار در توسعه نظریه امواج الیوت می توان به رابرت بالان اشاره کرد.
با تمام تلاش هایی که در جهت کاربردی کردن نظریه امواج الیوت برای معامله گران صورت گرفت اما باز هم برای یک چارت تحلیل های الیوتی متنوعی صورت می گرفت و کمتر تحلیل گران به یک تحلیل یکسان می رسیدند و اکثرا در موج شماری دچار اختلاف می شدند و البته همچنان نیز به همین صورت است.
در ادامه گلن نیلی با ایجاد قوانین بیشتر و ارائه ضروریت هایی در موج شماری از هر گونه حدسیات و احتمالات جلوگیری کرد تا تحلیل گر تنها بر پایه قوانین موج شماری کند. سبک ابداعی گلن نیلی در موج شماری سبک نئوویو نام گرفت. بنابراین نئوویو روشی جدای از امواج الیوت نیست و گلن نیلی با تلاش های خود نظریه امواج الیوت را توسعه داد.
قواعد اصلی امواج الیوت سبک نئوویو گلن نیلی
منطق
در این قاعده در هنگام موج شماری و برچسب زدن به یک موج بایستی الگوی قبل از آن در نظر گرفته شود. به عبارت دیگر موج شماری منطقی باشد. به عنوان یک مثال ساده هر موج پیشرو بایستی با یک موج اصلاحی دنبال شود.
خود تعریفی
در این قاعده بایستی تناسب بین الگوهای کوچک و بزرگ از نظر زمان و تغییر قیمت در نظر گرفته شود.
خود تاییدی
هر الگو با توجه به الگوی بعدی خود بایستی خود را تایید کند وگرنه تحلیل بایستی اصلاح گردد.
امواج الیوت بدون اما و اگر در سبک گلن نیلی
در حقیقت آقای گلن نیلی با افزودن قوانین و منطق به روش کلاسیک، سبک جدیدی ایجاد کرد تا در آن نگاه کمی به امواج الیوت بیشتر شود و تردید و احتمالات کاهش یابد. از این رو برای هر الگو ضوابط و شرایط دقیقی را تعریف کرد. در سبک نئوویو قوانین جدید در مورد امواج پیشرو و تشخیص موج بزرگ تحلیل گر را از ابهامات دور نگه می دارد. در این سبک هر الگو به طور مجزا و همراه با الگوهای مجاور خود به دقت تشخیص داده می شود. همچنین گلن نیلی در سبک نئوویو بر تایید یک الگوی شکل گرفته بر گذشته نمودار تاکید می کند تا در نهایت تحلیل الیوتی پیشبینی با احتمال بالایی از حرکت بعدی نمودار برای تریدر داشته باشد.
در سبک گلن نیلی نگاه روانشناسی و قوانین مربوط به آن اضافه گردید تا در تحلیل الگوهای کارکشن (اصلاحی) پیچیده و ارتباط سازی بین الگوهای مجاور کمک کننده باشد.
اهمیت تحلیل زمانی در سبک گلن نیلی
در روش الیوت کلاسیک تحلیل زمانی اهمیت کمتری دارد و تحلیل گران عمده توجه خود را در موج شماری بر روی شناسایی الگوها و درصدهای فیبوناچی متمرکز می کنند. گلن نیلی با اضافه نمودن قوانین جدید زمان کامل شدن یک الگو را پیشبینی نمود. این نوع رویکرد در تحلیل الگوهای اصلاحی بسیار مهم به شمار می رود.
در امواج الیوت سبک کلاسیک رابرت پریچر معمولا از نمودار میله ای استفاده می شود. این نوع نحوه نمایش در واقع مشمول نمایش زمان در تایم فریم مربوطه نمی شود و علاوه براین در شمارش موج ها در نمودار بار چارت اشتباه و اختلاف نظر پیش می آید. اما در سبک نئوویو کش دیتا برای تحلیل معرفی و ارائه شد. در سبک گلن نیلی ابتدا یک تایم فریم مشخص می شود (مثلا روزانه). بنابراین جریان قیمت و تغییرات آن در طول زمان تایم فریم مشخص شده بررسی می گردد. نکته قابل توجه در تعیین تایم فریم برای تهیه کش دیتا توجه به زمان مرتبط با بازار است. در بازار بورس ایران تقویم شمسی بایستی در نظر گرفته شود نه میلادی. در نمودار کش دیتا فاصله های موج ها در راستای محور زمان یکسان سازی شده است تا بتوان به راحتی از کانال در تحلیل بهره برد. طرفداران سبک نئوویو بر این باورند که کانال بندی در غیر از کش دیتا کاربردی نیست.
کش دیتا با رفع ابهامات شناسایی تک موج که در نمودار بارچارت وجود داشت تریدر را در تحلیل و تشخیص صحیح یک موج کمک می کند. همانطور که اشاره شد برای تهیه کش دیتا ابتدا بایستی تایم فریم تعیین گردد. پس از آن موج در آن تایم فریم از کمترین تا بیشترین قیمت تعریف می گردد.
لازم به ذکر است که ایجاد کش دیتا در کنار مزایای آن باعث می شود که برخی الگوها در ریزموجها از دید تحلیلگر دور بمانند. لذا نیاز به تمرین و کسب مهارت دارد.
منابع:
- https://en.wikipedia.org/wiki/Elliott_wave_principle
- کتاب آقای ناصر دادگستر
- ویدیوهای آقای محمد محبی
2 دیدگاه
میلاد
سلام خسته نباشید برای آموزش به سبک گلن نیلی باید ابتدا در سبک رابرت پرچر مسلط شد یا میتونیم از همین ابتدا شرو به آموزش به سبک گلن نیلی کنیم
سود شیرین
سلام. سبک رابرت پریچر قوانین و پیچیدگی های خیلی کمتری داره و برای شروع بهتره